zpět na výpis zobrazit další post

27 kontejnerů má být vlastním malým světem plným inovací
sdílet

27 kontejnerů má být vlastním malým světem plným inovací

V hlavě Martina Barryho, šéfa organizace reSITE, vznikl nápad inspirovaný jeho zkušenostmi z Londýna, Tchai-peje nebo Lisabonu, a poháněný přesvědčením, že i Praha si takové místo zaslouží a že zde daný koncept bude fungovat. Po dvou letech práce se pak myšlenka proměnila ve skutečnost.

Architektonické řešení vzešlo ze soutěže Superstudio. Architektky Nikola Karabcová a Lucie Červená, doplněné ještě o kolegyni Elviru Islas a supervizi Martina Barryho, pracovaly s konceptem mikro města, které musí obsahovat malé uličky, náměstí, piazzettu i bulvár. Ne ve skutečném měřítku, ale přenesené do části pozemku patřícímu společnosti Penta Real Estate a čekajícímu na zástavbu podle návrhu Zaha Hadid Architects. Byla potřeba podpora města, třech investorů, třech sponzorů a spolupráce s řadou dalších partnerů z neziskového, soukromého i veřejného sektoru.

„Prostor neměl potenciál a skoro nikdo si ho zde neuměl představit. reSITE je ale zaměřený na budoucnost, na inovace. Snažíme se oživit zapomenuté místo, nabídnout inovativní a ekonomicky udržitelnou náplň s kulturním významem, a vytvořit tak hodnotu, z níž vytěží místní obyvatelé, malé podniky i turisté.“

Různorodost je skrytá do jednotně černých kontejnerů, s jednotnými vývěsními štíty a jednotnou grafikou. Vizuálně čistý prostor a uvědomění si, že design spoluurčuje kvalitu prostoru, odlišují Manifesto od jiných "tržišť". O to barvitější pak může být jeho "veřejný prostor". Na jedné straně je zde použita část instalace Victoria Pragensis od Haenke, na druhé straně jsou zde lavičky mmcité 1, které je jedním z hlavních partnerů.

„Zlepšování veřejného prostoru je dlouhodobá mise mmcité1, proto jsme se s veškerou naší energií zapojili do tohoto projektu. Jsme rádi, že se i v Česku objevuje koncept, který známe ze zahraničí. V mmcité1 se vyjadřujeme hlavně designem, proto jsme pro Manifesto připravili masivní piknikové stoly Blocq.“

Podpora a zapojení se nebylo jen formální, ale veskrze inovativní. mmcité1 využilo tuto příležitost jako světovou premiéru piknikového setu série Blocq. Tři metry dlouhý blok stolu a dvou lavic tvoří masivní lakovaná kovová podnož a lamely z tropického dřeva. Díky celkové váze není třeba mobiliář kotvit a je tak volně postaven do středu hlavního bulváru Manifesta. Série hned několika kusů vytváří takřka nekonečnou osu. Kolem jednoho setu si může sednout 8 až 12 lidí a během slavnostního otevření byla prakticky všechna místa obsazená.

"Když navrhujete něco do veřejného prostoru, víte dobře, že jistotu zda se práce zdařila, budete mít, až když novou věc uvidíte v reálném prostředí. Uvidíte jak vypadá v prostoru s volným nebem, jak se chová v kontextu okolí. Neubráníte se nervozitě. Takže jsem na tento moment netrpělivě čekal. Manifesto Market vypadá celkově velmi přirozeně jako něco, co už tady mělo být dávno a nový piknikový Blocq je na tom stejně - působí jako by tu byl odjakživa. A to je úspěch, který mě opravdu těší.”

Kolem Blocqu se nepotkávali jen lidé, ale bylo to místo setkání gastronomií mnoha chutí. A právě různorodé kuchyně jsou hlavním lákadlem pro příchozí. Tím druhým pak kulturní program, který zastřešují lidé z Aerofilms. Vzniká mix zážitků designových, kulturních i kulinářských, obohacený o inovace a zásady. Společnost Mastercard zajistila, že jde o unikátní cashless zónu, kde není možné platit hotovostí, ale jen platebními kartami. Vše, co si takto koupíte, pak bude servírováno na biologicky odbouratelných odpadech a použití plastu bude maximálně minimalizováno.

„Už nespočítám, kolikrát jsem slyšel, že je to šílené, ale nakonec se každý, s kým jsem o Manifestu hovořil, k nápadu stavěl příznivě, ať už šlo o majitele pozemku Penta Real Estate, lidi z Aerofilms, lidi z pražské kulturní scény i potenciální dodavatele street food. To, že jsme koncept vytvořili všichni společně a dočasně, je součástí jeho půvabu.“

To, že je místo unikátní a novátorské, je pravda. Jestli je šílené? Pokud to znamená spojovat zdánlivě nespojitelné, pak ano. Různé subjekty z často protichůdných stran společnosti a businessu. Zážitky různých druhů, chutě odlišných spekter. Teď zbývá už jen otestovat a ochutnat! Ve všední den od 8 a o víkendu od 11 ráno až do 10 do večera uvidíme, jestli je lavička Blocq pro piknik to pravé, jestli měl vizionář Martin Barry pravdu, anebo převládne skepse.



Přečíst původní příspěvek