zpět na výpis zobrazit další post

Top alternativní místa v Praze
sdílet

Top alternativní místa v Praze

Praha se za posledních pár let stala jedním z nejnavštěvovanějších míst v Evropě. Dozajista za tím stojí nádherná architektura, unikátní historické památky a cenová dostupnost služeb a ubytování. Jen si dejte pozor na všudypřítomné turistické pasti. My vám rádi poradíme. Čeká na vás opravdový, lokální zážitek, který se vám zaryje do paměti a na Prahu jen tak nezapomenete.

DOX - Centrum současného umění

Dox je jedním z nejuznávanějších míst české současné umělecké scény. Nenápadná, přesto velkorysá a funkční budova galerie skrývá mnohá tajemství. Tím nejzajímavějším je bezesporu dřevěná vzducholoď, kterou nechali vsadit do jedné z věží galerie. Majestátně se tyčící nad vnitřní dvoranou, poskytuje návštěvníkům nevšední zážitek. V jejích útrobách se nachází venkovní výstavní a multifunkční prostor. Dox je prostě netradiční galerie, která však zastupuje ty nejlepší současné výtvarníky. Kromě českých autorů a vizionářů, zde běžně narazíte i na perfektně kurátorované výstavy světoznámých umělců. Multimediální instalace často tepou do palčivých politických problémů, tíživých ekonomických dopadů a ekologických katastrof. To všechno vytváří unikátní atmosféru, kterou najdete pouze v Doxu. Samotný název galerie vychází z řeckého slova doxa, což ve volném překladu znamená býti ve stavu porozumění věcí, což skvěle podtrhuje kurátorskou kvalitu galerie. 

VNITROBLOCK kavárna, pracovna a klub

Jen několik bloků od Doxu se nachází velmi stylové a multifunkční prostory kavárny Vnitroblock. Nevšedně vybavené prostory, podle diktátu současného designu, jsou skryty v prostorách vnitrobloku okolních budov. Tak vznikl i název. Z původního skladu vznikl prostor, ve kterém najdete bar, kavárnu i designové obchody. Není proto divu, že se z Vnitroblocku stalo vyhledávané místo pro pražskou umělecké scénu. Ta stojí za bohatým kulturním programem, který je pro toto místo tolik typické. Díky své volnomyšlenkářské atmosféře jde o skvělé místo na práci. Máte při ruce vše co potřebujete! Inspirativní prostředí, příjemné stoly, které jsou vhodné jak pro jednotlivce, tak pro větší týmy, wifi a silnou kávu. A když vás přepadne hlad, můžete si objednat něco přímo v kavárně, či vyrazit ven, na dvoranu. Tam vás možná překvapí žlutý autobus, který je předělaný na food truck. Doporučujeme vyzkoušet šťavnaté hamburgery a belgické hranolky. 

Manifesto Market - alternativní trh v srdci města

První český alternativní trh debutoval teprve minulé léto, ale i za tak krátkou dobu se stihl dostat do povědomí místních i turistů jako unikátní místo, kde se snoubí nadčasový design s širokou nabídkou všemožných světových kuchyní. Toho si mimochodem všiml i uznávaný New York Times, který o otevření Manifesta napsal obsáhlý článek! Na místě, které je co by kamenem dohodil od historického a turistického centra Prahy, vznikla venkovní oáza. Nahradila ponurý a zpustošený brownfield. Teď tu místo povalujících se odpadků a rozvalin najdete 27 restaurovaných a předělaných nákladních kontejnerů, které vytváří oázu/vesničku uprostřed rušného města. Manifesto se nikdy netajilo svou multikulturností, proto nepřekvapí pestrá a jedinečná nabídka místních restaurací. V kontejnerech narazíte na neokoukané restaurační koncepty, různé prodejce designových výrobků, či stylové bary. Vychutnat si tak můžete třeba nepostradatelné burgery, hranolky či úchvatnou neapolskou pizzu. Radost však budou mít i náročnější gurmáni. Třeba takové čerstvé ústřice, či pokebowl určitě potěší. A nejlepší na tom je, že všechny ty chutě a vůně z celého světa se skvěle kombinují a vytváří tak opravdu nevídanou atmosféru. A nebojte, jestli dáváte přednost raději české klasice, tak nepřijdete zkrátka! V Manifestu si můžete dát i husičku s bramborovým knedlíkem a červeným zelím. K tomu samozřejmě lokální, české pivo. Člověk kolikrát zapomene, že je vlastně v centru rušného velkoměsta! Všechno dohromady to totiž vytváří pocit živoucího organismu. A to jsme stále téměř v centru města! Přičtěte k tomu iglú, ohniště, venkovní grily a kulturní program a máte skvělou alternativu pro všechny turistické pasti v Praze.

Vietnamský trh Sapa 

Česká republika je ráj pro milovníky vietnamské kuchyně! Proč? Díky vládou sponzorovanému programu ze 70. Let, zaměřeného na spolupráci s Vietnamem, má Česko jednu z největších komunit vietnamců. Již několik generací kuchařů tu obšťastňuje nejen své krajany velmi zdravou, chutnou a dostupnou kuchyní. A právě trh Sapa je hlavním epicentrem vietnamské tradice v naší zemi. Monumentální trh se nachází v jižní části Prahy na okraji sídliště Libuš. Sapa nebyla pojmenovaná podle obrovského trhu v severním Vietnamu pro nic za nic. Je to nejdůležitějším logistickým místem pro vietnamské výrobky a suroviny, které se odsud distribuují do celé republiky. Vydáte-li se na výlet do Sapy, čeká vás opravdové dobrodružství. Autenticita trhu je opravdu vysoká, takže se připravte na kombinaci rušných ulic, pokřikujících prodejců, linoucích se vůní vietnamských kuchyní (kterých je tu opravdu hodně). Doporučujeme se zastavit v jednom z obchodů a nakoupit si vietnamské suroviny, které se mimo Sapu poměrně špatně shání. A jako bonus určitě ochutnejte něco z místních restaurací. Třeba grilovanou kachnu v Dũng Liên, bun cha u Hái Hà, či bun bo nam bo od Phuong Lien.

Přírodní rezervace Divoká Šárka 

Máte už dost víru velkoměsta? Udělejte si rychlý výlet do přírodní rezervace. Je to jednoduché, prostě nasedněte do městské dopravy. Za chvilku jste tam. Ano, je to tak! Divoká Šárka je nádherný park na okraji Prahy, kam jede dokonce i tramvaj. Ze zastávky je to jen několik kroků. Naprosto vévodící dominantou parku je obrovský příkop, který se rozpíná po větší části rezervace. Není divu, že šlo o jedno z významných sídlišť pračlověka. Vy se můžete buď vydat na západ, kde po krátké procházce narazíte na venkovní koupaliště , které má příjemnou, chladivou vodu (to oceníte spíš v létě). Opačná cesta vede na východ. Odmění vás krásnou procházkou podél vodní nádrže. Výletem do Šárky určitě neprohloupíte. Během jednoho dne dokážete načerpat obrovské množství energie z tohoto posvátného místa. Kousek od Manifesta nastupte do tramvaje 26 a vyražte směr Divoká Šárka!